پیش از این دکتر فخرالسادات خامسی مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده در استانداری یزد در نشستی با رییس و سه تن از معاونان دانشگاه موضوع ایجاد مرکز تحقیقات زنان و خانواده در استان را مطرح کرده بود.
در تازهترین اقدام در همین زمینه، دکتر خامسی برای رایزنی با رییس و اعضای هیأت علمی دانشکده علوم اجتماعی، روز دوشنبه نهم آذرماه جاری در دفتر این دانشکده حضور یافت، وی در این نشست گفت: در دفتر امور بانوان تلاش شده از ظرفیتها و توانمندیهایی که در استان چه در بخشهای دولتی و چه در بخشهای غیردولتی و سازمانهای مردمنهاد و همچنین دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی وجود دارد، استفاده شود و فعالیتهای این دفتر به سمت پژوهشمحوری و دانشبنیان بودن پیش رود.
وی افزود: یکی از آسیبهایی که در حوزه کاری ما وجود دارد، پراکندگیها و موازیکاریهایی است که در زمینههای مختلف از جمله بحثهای فرهنگی و زنان و خانواده وجود دارد که باعث میشود فعالیتها منسجم نباشد. از آسیبهای دیگر این است که بسیاری از فعالیتهایی که انجام میشود ریشه و پایه علمی و تحقیقاتی ندارد و اینها باعث میشود فعالیتها اثر ماندگار و پایداری نداشته باشد.
وی تصریح کرد: در حوزه زنان بسیار گستردگی موضوع وجود دارد. یکی از دغدغههایی که اخیرا به وجود آمده بحث کارآفرینی و اشتغالزایی دختران تحصیلکردهای است که در رشتههای مختلف دانشآموخته شدهاند و این بحث بسیار مهمی در حوزه بانوان است بهویژه در استان یزد که ۶۰ درصد قبولی دانشگاه دختران بودند، به نظر میرسد در این زمینه برنامهریزی مناسبی از جانب سازمانها و ارگانهای مربوطه صورت نگرفته است.
دکتر خامسی افزود: یکی از آسیبهایی که در حوزههای فرهنگی و اجتماعی وجود دارد، فاصلهای است که بین بخشهای علمی، پژوهشی و تحقیقاتی و صاحبنظران در مباحث اجتماعی و فرهنگی با مجریان و کارگزاران و سیاستگذاران در حوزه وجود دارد و یکی از مهمترین فعالیتهایی که دولت باید انجام دهد از بین بردن این فاصله است.
به گفته وی، با توجه به موضوعات متفاوت و درگیر با دفتر امور بانوان، چنانچه صاحبنظران، متخصصان و پژوهشگران با همکاری یکدیگر برنامهریزی و پایهریزی کنند بسیاری از مشکلات حوزه فرهنگی و اجتماعی برطرف خواهد شد.
وی تصریح کرد: در حوزه بانوان ما با کمبود منابع اطلاعاتی مواجه هستیم، همچنین یکسری بیتوجهی از سوی تصمیمگیرندگان و صاحبنظران در خصوص بحث بانوان وجود دارد.
وی افزود: کارهای پژوهشی که در حوزه زنان انجام میشود تکیه بر یکسری ذهنیتها و پیشفرضهایی است که در جامعه وجود دارد و بسیاری از ذهنیتها از اول اشتباه بوده و برخی دیگر ممکن است براثر گذشت زمان دچار تغییر شده باشد و میتوان گفت یکی از آسیبهایی که تحقیق و پژوهش در حوزه زنان را تهدید میکند این بحث باشد.
وی اظهار داشت: ما سازمانهای غیردولتی و انجمنهای مردمی در حوزه زنان بسیار کم داریم و در مجموع یک برنامه سازماندهی شده و برنامهریزی و زمانبندی شده در این حوزه وجود ندارد و با این مشکلات به نظر میرسد ایجاد یک مرکز تحقیقاتی امور زنان و خانواده در استان الزامی باشد و امیدواریم بتوانیم با همکاری هم این مرکز را راهاندازی کنیم.
وی افزود: موضوع ایجاد مرکز تحقیقات بانوان و خانواده را در نشستی که اخیرا با رییس و سه تن از معاونان دانشگاه یزد و کارشناس امور بانوان در این دانشگاه داشتیم مطرح کردیم که با استقبال آنها مواجه شد و آمادگی خود را اعلام کردند. همچنین با رایزنی که با دکتر مولاوردی معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده داشتیم وی پیشنهاد کرد که طرح تاسیس مرکز تحقیقات بانوان و خانواده ارائه شود.
وی تصریح کرد: این مرکز میتواند در زمینه کاربردی و عملیاتی شدن پایاننامهها و تحقیقات کمک کند همچنین پایاننامهها را به سمت نیازهای جامعه هدایت میکند همچنین پیوند دادن پژوهشهای مختلفی که در حوزه و دانشگاه در استان در حال انجام است نیز در این مرکز تحقیقات میتواند شکل بگیرد.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده در استانداری یزد در ادامه صحبتهای خود گفت: یک بانک اطلاعاتی نیاز است برای جمعآوری پژوهشها و تحقیقات و پایاننامهها که در حوزههای مختلف در بحث زنان و خانواده انجام میشود. از این طریق فعالیتهای تحقیقاتی را میتوان به سمت مباحث مختلف در حوزه زنان و خانواده بهویژه با رویکرد استانی، اقلیمی و منطقهای هدایت کرد.
اولویتبندی نیازهای پژوهشی که در حوزه زنان و خانواده به شدت وجود دارد از دیگر مواردی بود که دکتر خامسی عنوان کرد و توضیح داد به دلیل اینکه بسیار در این زمینه گستردگی موضوع وجود دارد یک محلی برای راهنمایی و اولویتبندی مراکز مختلف و هماهنگسازی و یکپارچهسازی باید باشد و این باعث میشود از موازیکاریهایی که در این زمینه وجود دارد جلوگیری شود.
دکتر سیدرضا جوادیان مدیر امور فرهنگی و اجتماعی دانشگاه یزد نیز در این نشست گفت: مشکلاتی که چندین سال قبل وجود داشت این بود که دانشگاهیان و سازمانها ارتباطی با هم نداشتند و امیدواریم با تاسیس این مرکز این دید اصلاح شود.
وی افزود: رویکردی که در حال حاضر در زمینه فرهنگی و اجتماعی وجود دارد مردمیشدن کارهاست و تجربه نشان داده است که هرکاری مردمی شد ماندگار و پایدار خواهد ماند.
وی نقش زن را در خانواده بسیار مهم دانست و افزود: در بحث زنان خود زنان بیشتر از همه باید کمک کنند.
دکتر حسین افراسیابی رییس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد در این نشست با معرفی دانشکده علوم اجتماعی این دانشگاه گفت: بیش از نیمی از پژوهشها و پایاننامههای این دانشکده در حوزه های مرتبط با خانواده است.
وی افزود با ارتباط خوبی که مجموعه دانشکده با نهادها و انجمن های علمی کشور در حوزههای مرتبط با خانواده دارد، همکاری دفتر امور بانوان و دانشکده میتواند فرصت خوبی را برای شناسایی و بررسی مسائل خانواده در شهر و استان یزد فراهم کند.
وی تصریح کرد: مجموعه دانشکده با برخورداری از هیأت علمی متخصص و توانمند این آمادگی را دارد در زمینههای گوناگون و با هدف حل مسایل و چالشهای استان تعامل کند.
وی یکی از مهم ترین دغدغه های فعلی جامعه را بیکاری دانشآموختگان دانشگاهی به ویژه در میان زنان دانست و افزود یکی از فعالیتهای دانشکده علوم اجتماعی در این راستا، برگزاری پنلهای کارآفرینی در مورد رشتههای علوم اجتماعی به صورت خاص و با حضور استادان برجسته، مسؤولان سازمانهای مرتبط و افراد موفق در این زمینه است.
در این راستا وی پیشنهاد کرد با همکاری دانشکده و دفتر امور بانوان و خانواده استانداری و با بهرهگیری از تجارب سازمانهای مرتبط و زنان موفق و با تجربه در این زمینه، پنلکارآفرینی و اشتغال زنان در آیندهای نزدیک برگزار شود.
وی تصریح کرد که بیش از نیمی از 14 هزار دانشجوی درحال تحصیل در دانشگاه یزد را خانمٔها تشکیل میدهند. بنابراین اکنون چند هزار زن در دانشگاه در حال تحصیل هستند. این شرایط برای آموزش و انتقال مهارتهای مورد نیاز زنان جامعه فرصت بینظیری است.
دکتر افراسیابی خاطرنشان کرد: چنانچه اراده جدی در زمینه راهاندازی مرکز مطالعات زنان و خانواده وجود داشته باشد، دانشکده میتواند پشتوانه علمی لازم را فراهم کند و اگر قرار است این همکاری اتفاق بیفتد لازم است به صورت عملیاتی تصمیم بگیریم و یکسری پروژههای مشترک با حمایت متقابل انجام دهیم.
وی افزود: لازم است برای آمادهسازی طرح این مرکز، یک رابط از دانشگاه یزد و یک رابط از دفتر امور بانوان معرفی شود. همچنین این آمادگی از طرف دانشکده وجود دارد دبیرخانه کارگروه پژوهش خانواده استان در این دانشکده ایجاد شود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 25,نوامبر,2024